15 Eylül 2010 Çarşamba

UZMAN GÖZÜYLE EŞCİNSELLİK...

"Eşcinselliğin, biseksüellik ve heteroseksüellik gibi insanda tanımlanan üç yönelimden biridir. Her şeyden önce bir hastalık değil, yönelim farklılığıdır. Eşcinselliğin bir hastalık olduğu yaklaşımı 40 yıl önce terk edilmiş ve psikiyatrik hastalık tanı listelerinden çıkarılmıştır. Uluslararası ve ulusal hekim örgütlerince eşcinsellik, heteroseksüellik gibi sağlıklı bir durum olarak kabul edilmektedir"
Türkiye Psikiyatri Derneği

"Cinsellik hakkında yetkin olmayan kişilerce basına yanlış bilgiler verilmesi ülkemizde ciddi bir sorundur. Bu konu ile de ilgili olarak uzman kisvesi altında bilimsel gerçeklere aykırı bir şekilde eşcinselliğin hastalık olduğu yönünde demeçler verilmekte, onarıcı terapi gibi yıllar önce terk edilen bazı tedavi yöntemleri bilimsel veriymiş gibi sunulmaktadır. Bu açıdan özellikle kamuoyunun yanlış bilgilenmesinin engellenmesi için basınımızı uzman görüşü alırken alanında yetkin hekim örgütlerini tercih etmeleri konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Sonuç olarak eşcinsellik bir hastalık değil toplumun çoğunluğunu oluşturan heteroseksüellik gibi bir yönelimdir. Aksi yönde düşünce ancak kişisel inanış olabilir. Kişisel inanış toplum ile paylaşıldığı andan itibaren bazı sorumlulukları doğurmaktadır. Kamu görevlisi olan ve devlet erkini temsil eden bireylerin açıklamaları ise sonuçları açısından çok daha hassas bir zeminde değerlendirilmelidir. Ayrımcılığa uğradığı bilinen eşcinseller ile ilgili onların hasta oldukları şeklinde bir ifade sonuçları ciddi hak kayıplarına neden olabilecek uygulamaları doğurabilir."

Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa

Türkiye Psikiyatri Derneği

Merkez Yönetim Kurulu Adına

Genel Başkan
**
Dr. Ejder Akgün Yıldırm

Türkiye Psikiyatri Derneği

Cinsellik ve Cinsel sorunlar

Bilimsel Çalışma Birimi koordinatörü

**
Prof. Dr. Doğan Şahin

İnsan Hakları ve Etik

Bilimsel Çalışma Birimi Koordinatörü

***
Dr. Nesrin Yetkin
Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD)
Yönetim Kurulu Adına


kaynak
“Bütün dünya, hem Amerikan Psikiyatri Birliği hem de psikoloji birlikleri eşcinselliği 40 senedir hastalık olarak kabul etmiyor. Eşcinselliğin bir hastalık olduğuna dair kanıtlanabilmiş bir şey yok. Dolayısıyla tedavi edilebilir bir şey değildir. Heteroseksüellik neyse eşcinsellik de o. Arasında hiçbir fark yok. İkisi de aynı normallikte.İnsanların neden eşcinsel olduğu konusunda bilimsel bir saptama da yok. Tek yumurta ikizlerinde bile farklı olabilen bir şeyden bahsediyoruz. Ama toplum daima azınlıkta olanı dışlama, kötüleme eğilimindedir.”

Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği (ÇETAD) Başkanı Psikiyatr Dr. Nesrin Yetkin
http://gayislam.blogspot.com/

3 yorum:

bad-ı saba dedi ki...

ne düşüneceğimi artık ben bile sapıtmışken ben gibi olmayan birinin beni anlama çabasını boş buluyorum:((
kesinlikle bir ben var benden içeru da o beni ben bile henüz keşfedemedim.

kristal dedi ki...

haklısın arkadaşım.mevlana hazretleri'nin bir sözünü hatırladım ;BENİ BİR BEN BİLİRİM,BİR DE BENİ YARATAN.BANA BİR BEN LAZIM BİR DE BENİ ANLAYAN...

bad-ı saba dedi ki...

Üstad söylemiş daha ne desin.sükut bundan sonrası.