1 Ağustos 2010 Pazar

DÖVME....


Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm ribayı yiyeni, yedireni, riba akdini yazanı, sadakaya (zekata) mâni olanı, dövme yapanı, dövme yaptıranı -hastalık sebebiyle olan hâriç- hulle yapanı, hulle yaptıranı lanetledi."
Nesâî, Zinet 25, (8, 147).

Geçici dövmeler de en az kalıcı dövmeler kadar tehlikeli...

Son yıllarda özellikle gençler arasında hızla yayılan piercing ve dövme modası, güzel bir görünüm sağlasa da yol açtığı allerjik reaksiyonlar ciddi sorunlar yaratabiliyor.

Uzmanlar, daha zararsız olarak bilinen ve özellikle yazın sahil kentlerinde çocuklara dahi uygulanabilen geçici dövmelerin de deride yara oluşumuna neden olduğu konusunda uyarıyorlar.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden (ASM) Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, dövme ve piercingin zararları konusunda bilgi verdi.

Piercing ve dövme, steril bir ortamda yapılmadığı takdirde, yaptıran kişiye hepatit B, hepatit C, AIDS gibi birtakım hastalıkların bulaşmasına neden olabiliyor.

Halk tarafından daha zararsız olduğu gerekçesiyle çocuklara dahi yaptırılan geçici kına dövmesi de en az kalıcı dövmeler kadar riskli.

Kınayla yapılan dövmeler sonucu, kalıcı dövmelerde olduğu gibi keloid ve allerji gibi tablolar görülebiliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden (ASM) Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın şunları söyledi:

“Piercingin deri hastalıkları yönünden en çok görülen yan etkisi o bölgede kontakt dermatit meydana getirmesi yani bir tür egzama tablosu oluşturmasıdır. Ayrıca açık tenli kişilerde ‘keloid’ adı verilen yaralar da oluşabiliyor. Keloid, piercing yapılan bölgede sertlik ve doku kitlesi oluşmasına neden oluyor.

Genellikle açık tenli kişilerde ve vücut orta hat (göğüs ön yüz, yüz orta hat ve omuzlar) bölgesine yapılan piercing işlemlerinde keloid oluşma riski artıyor.”
Piercing uygulanan kişilerde metal alerjisi varsa uygulama alanında ciddi kontakt dermatitler (bazı maddelerle temas sonucu oluşan alerjik deri iltihabı) oluşabiliyor. Bu tür reaksiyonlar genital bölge ve ağız içi gibi alanlarda daha ciddi seyredebiliyor.
Bazı metal alerjilerinde reaksiyon sadece piercing uygulanan alanla sınırlı kalmıyor. Alerjenin kan yolu ile sistemik dağılımı sonucu reaksiyon vücuda yayılarak daha ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Ayrıca uygulanan kişide kanama bozukluğu ile ilgili (hemofili) bir hastalık varsa işlem sırasında buna bağlı olumsuzluklar yaşanabiliyor.
http://www.okyanusum.com/hadisbilgi8.html

Hiç yorum yok: